Daha once baska bir forumda bu konuda bir yazi yazmistim. Orada duzgun yazi kurallairna pek dikkat edilmedigi icin cumle basi kucuk harflerden dolayi simdiden ozur dilerim.
-----------------------------------
birlesme yolunda cok onemli bir gelisme. anlasilan yonetim bu konuda eski yonetim gibi vaad vermek yerine reel adimlar atiyor. birlesme konusu cok cok onemli ve Galatasaray'in gelecegini ilgilendiriyor. su anki yapida hisse senedi sahipleri sadece gelirlere ortak, giderler ise kulubun ustunde. bu ise kulup gelirlerinin buyuk bir bolumunun zorunlu kar payi olarak hisse senedi sahiplerine aktarilmasi demek. su ana kadar odenen temettuler halka acilmadan gelen gelirin kat kat ustune cikmis durumda ve kulup buyudukce ve gelirler arttikca bu boyle devam edecek. aslinda bastan akilli davranilmasi ve halka acilma surecinde bu hatanin yapilmamasi gerekirdi. besiktas bunu bastan yapti ve bu gun kafalari rahat. gectigimiz gunlerde bir anda fenerbahce 2 milyar dolarlik piyasa degerine yaklasti biliyorsunuz. fernerliler de sevindiler bu duruma bilip bilmeden. halbuki hisse degeri ne kadar yukselirse piyasadan bu hisseleri toplamanin getirecegi maliyetin da o kadar yukselecegini dusunemediler. ben galatasarayli olarak fener hisselerinin tavan yapmasindan buyuk mutluluk duyuyorum. hisse basina karin artisi kulup kasasina girecek rakamin hisse sahiplerine, ki fenerbahce icin bu birkac uluslararasi spekulator sirket, aktarilmasi demek. Galatrasaray piyasadaki hisseleri toplayabilmek icin 100 miyon dolar kadar bir kaynak yaratmak zorunda. oysa ki halka acilmadan gelen gelir 20 milyon dolar civarinda idi. bir de bu gune kadar odenen temettuleri koyarsaniz yanlis halka acilmanin Galatasaray'a maliyetini anlayabilirsiniz. bu isi bir an once bitirmek gerek. yoksa kulubun gelecegi iptek altina girer. Goldman Sachs yatirim bankaciliginda cok iyi bir firma. su anda karlilik acisindan en iyi durumda olan kurum. bir onceki CEO'su Hanry Polsen, Bush'un ozel ricasi sonucu GS'daki gorevini birakip ABD'nin Treasury Secretary (maliye bakani) gorevini ustlendi. Umarim yonetim GS'ile de makul bir anlasma yapar ve birlesme icin gerekli kaynak kisa surede ve en uygun finansman sartlari ile saglanir.
-----------------------
Goldman ile kredi anlasmasi iyi ki yapilmamis. O donem birlesme icin 100 milyon dolarlik bir kaynak gerekiyordu.
Birlesme kararini her iki anonim sirketin yonetim kurullari kabul eder ve genel kurullarinda oylanip orada da kabul edilmesi gerekir. Halka acik sirket olmasindan dolayi eger elinizde Galatasaray Hisse Senedi bulunuyorsa yakinda bir genel kurul cagrisi alacaksiniz demektir. Genel kurulda birlesme oylanacak ve cogunluk hisse kulubun elinde oldugu icin kabul edilecek. Ancak devralan sirket devralacagi sirketin alacaklilarina karsi sorumlu durumdadir ve bu alacaklari odemesi gerekir. Bizim durumumuzda alacaklar hisse sahiplerine dagitilmasi gereken temmettulerdir. Bu sebeple kulup iki sey yapacak, 1- Piyasadan hisse toplayip temmettu odemelerine kendi kendisine yapacak, boylece bir nakit cikisi olmayacak, 2- Hali hazirda temmetu borcu oldugu hisse sahiplerine gerekli odemeleri yapacak, ku bu da QVT saniyorum. Yanlis hatirlamiyorsam kulup ile QVT bu konuda mahkemelik. QVT -bi yerde hakli olarak- birlesmeye karsi cikiyor, ancak %25 hisse ile birlesmenin karsisinda durmasi mumkun degil.
Birlesme sonucunda Galatasaray saglikli (karli degil, saglikli) bir mali yapiya ulasacak. Ancak kulubun hali hazirda var olan 250 milyon dolarlik borcu da A.S.'nin ustune binecek. Bu durumda hisselerin degerinin dusecegi asikar. Bu yuzden kulup 116 TL gibi bir fiyati SPK'dan oynaylatmaya calisiyor. SPK ise bu fiyatin gercek adil olup olmadigina bakacak ve muhtemelen son 3 aylik fiyat uzerinden bir agirlikli ortalama fiyat belirleyecek geri cagirma icin. Onumuzdeki birkac gunde Galatasaray hisselerinde hareketlilik gorulebilir.
Butun bularin sonunda kulup geliri ve gideri beraber olan bir yapiya kavusacak ki bu cok daha adil bir yapi. Onemli olan bu buyuk sirketin artik isinin ehli profesyonellerce yonetilmesi. Umarim artik boyle olur. Faruk Suren doneminde ve yanlis hatirlamiyorsam Sinan Kalpakcioglu isimli bir yoneticinin aklina uyularak yapilan bu girisimin bedelini cok agir odedi Galatasaray. Artik buna bir son vermek gerek.